سفارش تبلیغ
صبا ویژن
به رنگ ارغوان



ارغوان درختی گلدار و زینتی است که بلندی آن گاهی به12 متر هم می رسد، اما بیشتر به صورت درختچه است. ارغوان گیاه بومی سرزمین های جنوبی اروپا و جنوب غربی آسیاست و در ایران در شاهرود، کرمان، مازندران، گیلان، همدان، لرستان و فارس به صورت خودرو می روید. این درخت را به عنوان گیاه زینتی می کارند.

برگهای ارغوان به شکل قلب، بدون کرک و دارای کناره های صاف است. گلهای این درخت در اوایل بهار، در گروه های3 تا6 تایی، روی شاخه ها و حتی روی ساقه اصلی، پیش از رشد برگها پدید می آیند و چون عده آنها بسیار زیاد است، منظره زیبایی به درخت می دهد. مزه گل ارغوان ترش و نسبتاً مطبوع است. از این رو در بعضی از کشورها گل ارغوان را همراه سالاد می خورند یا در بعضی از غذاها می ریزند.

ارغوان در خاکهای آهکی پرقوت بهتررشد می کند و در برابر خشکی مقاوم است و به تابش مستقیم نور خورشید نیاز دارد. برای زیاد کردن این درخت، بذر آن را فروردین در هوای آزاد می کارند . این درخت را از راه پیوند و قلمه زدن نیز زیاد می کنند.ارغوان، درختی آشنا که مقاومتی بی‏نظیر دارد. این درخت هر جا که آب کم و خاک نامطلوب است سبز شده و محیط زیست ما راحیات بخشیده است.

امروزه مراکز حفاظت از منابع طبیعی آن را برای حاشیه شهرها و روستاها توصیه نموده و حتی بعضی از مراکز دولتی نهال ارغوان را تولید و به طور رایگان در اختیار علاقه‏مندان قرار می‏دهند.

این درخت در خاک‏های گچی و آهکی راحت رشد می‏کند و گرمای تند آفتاب و خشکی خاک را به آسانی تحمل می‏نماید. سرزمین مادری‏اش مناطق شرق مدیترانه است و در کشور ما گسترش زیادی دارد.

اوایل «اردیبهشت»، ارغوان تماشایی‏ترین زمان خود را می‏گذراند. در این هنگام در حالی که شاخه‏ها هنوز بدون برگ هستند، گل‏های خوشه‏ای و صورتی‏رنگش به حالت آویخته ظاهر می‏شوند و سپس برگ‏های سبز و قلبی‏شکل، آن شاخه‏ها را زینت می‏بخشد.

وقتی عمر گل‏ها به پایان رسید، بذرها در داخل محفظه‏هایی به نام نیام قرار گرفته و تمام طول سال روی شاخه‏ها باقی می‏مانند.

شرایط مناسب برای کاشت ارغوان

ارغوان، مناسبِ باغچه‏های بزرگ یا حاشیه کنار پیاده‏روهاست. این درخت به نورِ فروانِ آفتاب احتیاج دارد. از کاشت آن در محل‏های کم‏نور خودداری کنید. از سویی دیگر به سرما حساس است و مناسب مناطق سردسیر نیست. در عوض در مناطق مرکزی کشور و در حاشیه کویر به آسانی می‏روید. راز سلامتی این گیاه در قابل نفوذبودنِ خاک است، هر قدر خاک زهکش بهتری داشته باشد ارغوان سالم‏تر می‏ماند.

این نکته نیز قابل یادآوری است که اگر در کنار دیوار غرس شود ممکن است ریشه‏های عمیقش به استحکام دیوارها آسیب برساند.

ازدیاد

آسان‏ترین روش ازدیاد ارغوان، کاشت بذر است. بذرها باید در اوایل «اردیبهشت» در زمین ماسه‏ای کاشته شوند.

یکی دیگر از روش‏های تکثیر ارغوان خوابانیدن شاخه است.

در اوایل پاییز شاخه‏های بلند ارغوان را (مطابق شکل 1) در داخل خاک مرطوب قرار می‏دهیم. در محل تماس با خاک ریشه می‏زند، وقتی ریشه‏ها ظاهر شدند شاخه را از پایه مادری جدا می‏کنیم. (شکل 2)

کاشت نهال


موقعی که درخت هنوز بدون گل و برگ و یا به اصطلاح در خواب زمستانه به سر می‏برد زمان مناسبی است که آن را به باغچه منتقل کنیم. حجم گودال باید مناسب با حجم ریشه باشد. قبل از انتقال نهال، ریشه‏های پوسیده آن را هرس کنید. (شکل 3)

اطراف ریشه را با مخلوطی از کود پوسیده حیوانی و خاک بپوشانید. بلافاصله بعد از کاشت به درخت آب بدهید.


نوشته شده در دوشنبه 89/10/13ساعت 4:14 عصر توسط محمد صادق یوسفی نظرات ( ) | |


قالب وبلاگ : قالب وبلاگ